Henrik Lander (C), teknik- och fastighetsnämndens ordförande, vid ett snöigt Inre hamn i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Henrik Lander (C) vid Karlstads inre hamn. Där och i kommunens övriga hamnområden föreslås en avgift för förtöjning vid kaj införas. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Nya hamnavgifter på gång i Karlstad

1:42 min

Karlstads kommun ska införa hamnavgifter för förtöjning vid kaj, enligt ett förslag som tas upp i kommunstyrelsen idag.

Förslaget har lagts fram av teknik- och fastighetsnämnden, där Henrik Lander (C) är ordförande:

– Kommunen har en kostnad för hamnområdena. Vi har kajer som behöver underhållas, vi ser till att det finns vatten och ström, och det kostar kommunen pengar. Idag tar vi betalt i småbåtshamnen för småbåtar, och även när vi hyr ut till dem som har kommunal båtplats. Så då tycker vi att det ska vara lika, att även de som är i den vanliga hamnen i den kommunala delen ska betala avgift.

De nya avgifterna för förtöjning vid kaj, som alltså inte har funnits tidigare, gäller från april om kommunstyrelsen säger ja. För fartyg upp till tolv meter handlar det om 150 kronor dygnet, eller cirka 8500 kronor per år.

Tanken är att pengarna ska bidra till att täcka kostnaderna för slitage på exempelvis bryggor och kajer. Men det lär knappast täcka allt, tror Henrik Lander, som inte räknar med några stora intäkter.

Karlstad har genom åren också fått en del båtvrak på halsen, och haft konflikter med båtägare. Skeppet Daisy som skrotades av kommunen förra året är ett sånt exempel. De problemen har bidragit till att man vill göra förändringar och bland annat börja ta ut hamnavgifter.

– Ja, det är en del i det, att vi vill ha ordning och reda. Då har vi också tagit fram nya driftinstruktioner, som innebär att man ska tala om innan man anlägger Karlstad hamn att man är där och att man ska betala avgift, säger Henrik Lander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista