Lång rad taxibilar nattetid i centrala Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio arkiv.
Körförbudet i Karlstads centrum föreslås gälla alla nätter mellan midnatt och klockan fem. Men bland annat taxi har undantag från förbudet. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio arkiv.

Nattligt körförbud i centrum föreslås bli permanent

1:52 min

Körförbudet i centrala Karlstad ska fortsatt gälla alla nätter, enligt tjänstemannaförslaget som politikerna i teknik- och fastighetsnämnden beslutar om under onsdagen. Mellan midnatt och fem på morgonen blir det förbjudet att köra bil i Tingvallastaden, för den som inte har speciella skäl.

Nämndens ordförande Henrik Lander (C) tror att förslaget från tjänstemännen kommer att klubbas igenom.

– I grunden är jag positiv till förslaget. Det jag helst skulle vilja är att riksdagen fattar beslut att polisen skulle ha möjligheter att göra åtgärder utan att vi behövde ha ett lokalt förbud. Det vore det bästa. Men nu har vi inte den lagstiftningen och då är det viktigt att man kan få lite nattro i centrum under några timmar varje dygn, säger han till P4 Värmland.

Det har länge varit förbjudet att köra bil i centrum på helgnätter till klockan fyra. Men efter klagomål om störande musik från bilar, utökades förbudet på prov till alla nätter fram till sex.

Nu har försöket utvärderats, och som en kompromiss föreslås förbudstiden nu kortas till klockan fem.

Enligt polisen skulle förbudet ge större effekt om det började gälla tidigare än midnatt, men kommunen menar att det skulle drabba näringsidkare och boende för mycket.

Kommunen har fått en del kritik mot körförbudet, bland annat i sociala medier.

– Jag gillar heller egentligen inte förbud. Jag förstår att folk till viss del var skeptiska. Sedan kände vi att vi var tvungna att prova något, för det är inte rimligt att man inte ska kunna sova om man bor i en stad, säger Henrik Lander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista