Marie Björklind. Foto: Felix Hall/Sveriges Radio.
Marie Björklind, verksamhetschef Karlstads kyrkliga stadsmission. Foto: Felix Hall/Sveriges Radio.

Vintervärme öppnar dörren ikväll

1:32 min

Nattkafét Vintervärme öppnar i Karlstad igen. Det är kyrkorna och organisationerna i nätverket Vintervärme som under måndagskvällen öppnar dörren för hemlösa även den här vintern.

Lokalerna ligger intill Stadsmissionen på Herrgårdsgatan mitt i stan och Vintervärme får hyra dem i andra hand under två månader.

– I torsdags kom möblerna hit, och idag öppnar vi, berättar Marie Björklind som är verksamhetschef.

Hon berättar att det är svårt att med säkerhet säga hur många det är i Karlstad som inte har någonstans att ta vägen nattetid men uppskattar antalet till mellan tio och tjugo personer.

– När Karlstads kyrkliga stadsmission öppnade i morse så var det människor där som inte hade haft någonstans att sova inatt. Så vi vet att det rör sig runt ett tio- tjugotal personer, som inte är EU-migranter, som inte har någonstans att sova, säger Marie Björklind.

Vintervärme kommer att hålla öppet alla nätter i veckan från klockan 21.00. På vardagarna stänger kaféet åtta på morgonen, på helgerna kommer det att vara öppet en timme längre, till klockan nio.

– Vi erbjuder lite värme i form av varm dryck och en smörgås. Får vi ihop mat, så erbjuder vi det också.

Tanken är att kaféet ska va en plats där man kan se på tv, sträcka ut sig i soffan en liten stund, prata och just värma sig.

– Vi har allt från några köksbord, en kul och en frys. Några soffor och en tv, säger Marie Björklind.

Omkring tio personer kommer ha plats samtidigt på kaféet som bemannas varje natt av tre volontärer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista