Thomas Sundenhammar. Foto: Amanda Moln/Sveriges Radio.
Thomas Sundenhammar, tf distriktsidrottschef Värmland. Foto: Amanda Moln/Sveriges Radio.

Värmlandsidrotten om kritiken mot slöjbilden

1:15 min

I en artikel i Aftonbladet rasar två idrottsledare mot Riksidrottsförbundets bilder av barn i slöja. Tillförordnade distriktsidrottschefen i Värmland håller inte med.

På Riksidrottsförbundets bilder förekommer bilder av barn - ibland i slöja. Nu rasar två idrottsledare mot det här. "RF visar att de gillar och uppmuntrar hedersförtryck, könsstympning, barnäktenskap och hedersvåld", säger Ulla Gustavsson, ordförande för Svenska simförbundet till Sportbladet.

På konferensen Idrott och mångfald som just dragit igång här i Karlstad har frågan redan diskuterats, det berättar Thomas Sundenhammar, tillförordnad distriktsidrottschef i Värmland. Men att bilden skulle sända fel signaler, det håller han inte med om.

– Det tycker inte jag. Att visa att det finns tjejer med slöja som idrottar kan få andra tjejer som bär slöja att se att det är helt ok att komma och vara med i idrottsrörelsen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista