Ett bi på en blomma.. Foto: Henrik Montgomery/TT.
1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/TT.
Sven-Åke Berglind. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Sven-Åke Berglind, länsstyrelsen i Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Dramatisk minskning av världens insekter

2:17 min

Ny forskning visar att 40 procent av insektsarterna i världen riskerar att dö ut detta århundrade. Läget i Värmland är inte lika akut, men vi har negativa trender här också.

Världens insekter har minskat dramatiskt i antal de senaste decennierna, enligt en ny forskarrapport. Insekternas biomassa minskar nu med 2,5 procent per år och i värsta fall kan 40 procent av alla arter dö ut det här århundradet.

Rapporten, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Biological Conservation, är en sammanställning av 73 studier som gjorts de senaste 30 åren.

I Värmland ser det dock inte lika dystert ut.

– Nej,vi har merparten av insekterna kvar här. Det är få, om en nån art, som dött ut de senaste åren. Men vi ser negativa trender för fler arter, säger Sven-Åke Berglind, biolog på Länsstyrelsen i Värmland.

Vilka då?

– Guldsandbi, som är ett morotsfärgat vildbi som bor i Klarälvdalen minskar stadigt. Storfibblebi minskar också. Det är oroväckande för Värmland har störst andel av dessa arter i hela Sverige, säger Sven-Åke Berglind.

Om antalet insekter minskar i antal - vad väntar då?

– Ja, det är en oerhört dyster värld. Inga komockor skulle brytas ner. Det skulle växa berg av komockor. Vi skulle inte kunna äta äpplen och andra frukter och bär. Jag ser inte fram mot den typen av värld. 

FAKTA:
Insekterna (Insecta) utgör en överklass bland leddjuren. Antalet kända och beskrivna arter uppgår i dagsläget till nästan en miljon, men det verkliga antalet är med säkerhet långt större, sannolikt drygt fem miljoner. De artrikaste grupperna är skalbaggar, steklar och så kallade tvåvingar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista