Marita Toreheim Kase, verksamhetschef Neurologi- och rehabiliteringskliniken. Foto: Gustav Jacobson/Sveriges Radio.
Marita Toreheim Kase, verksamhetschef Neurologi- och rehabiliteringskliniken Foto: Gustav Jacobson/Sveriges Radio.

Ökad kunskap om epilepsi ska ge bättre vård

1:22 min

Svensk epilepsivård är bristfällig och ojämlik anser Socialstyrelsen. Därför har myndigheten tagit fram nya riktlinjer som man hoppas ska öka kunskapen både inom vården och i samhället.

I Sverige så är det omkring 81 000 personer som har epilepsi. I Värmland är det drygt 500 patienter som lever med sjukdomen berättar Marita Toreheim Kase, som är verksamhetschef för neurologi- och rehabiliteringskliniken i Karlstad. Hon är positiv till de nya riktlinjerna.

– Epilepsi är den vanligaste allvarliga neurologsjukdomen i Sverige. Så visst behövs det, säger Marita Toreheim Kase.

Ett område som Marita Toreheim Kase tycker behöver förbättras är samarbetet mellan olika vårdenheter.

– Om vi har ett större samarbete med vårdcentralerna som kan ta emot våra stabila och anfallsfria patienter så har vi större möjlighet att ta hand om de ostabila och svåra fallen, för att kunna ge snabbare utredning och bedömning.

De nya riktlinjerna ska syfta till att ge en mer jämlik vård över hela landet.

– Vi saknar idag multiprofessionella team, alltså där neuropsykologer och kuratorer och psykiatriker och arbetsterapeuter ingår. Det skulle vi absolut vilja förbättra, säger Marita Toreheim Kase.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista