Militärer, Johan Österberg, psykolog Försvarshögskolan. Foto: Fredrik Sandberg/TT och privat.
Ökningen av antalet sökande till officersutbildningen förvånar Johan Österberg på Försvarshögskolan. Foto: Fredrik Sandberg/TT och privat.

Rekordmånga vill utbilda sig till officer

2:03 min

Rekordmånga sökte i år till officersprogrammet på Försvarshögskolan - och andelen kvinnor är den högsta någonsin. Totalt sökte 708 personer till officerprogrammet, en ökning med 38 procent jämfört med 2018.

Att ökningen är så stor överraskar Johan Österberg, forskare vid Försvarshögskolan i Karlstad.

Men han tror att en orsak är det målmedvetna arbete som har gjorts på förbanden, för att få många av dem som har gjort grundutbildningen att satsa på officersprogrammet.

– Det är många i den här omgången som kommer direkt från grundutbildningen, det vill säga gör värnplikten och sedan ansöker direkt. Den andelen har varit väldigt låg tidigare. Då har det varit anställda soldater som har jobbat några år och sedan sökt. Nu var det över 200 som sökte direkt från grundutbildningen, vilket är jättehögt, säger Johan Österberg till P4 Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista