Monica Ekström, ordförande Rädda Barnen i Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Monica Ekström, ordförande Rädda Barnen i Värmland Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Hyresskulder bakom vräkningar av barnfamiljer

2:52 min

Antalet barnfamiljer som vräks från sin bostad i Värmland ökar. Denna negativa trend kan vi också se i hela landet som helhet.

Kim Jonsson, som arbetar i den förebyggande verksamheten på Kronofogden, säger att den vanligaste orsaken till vräkningar där barn berörs är hyresskulder.

– Många gånger kan vi se att hyran inte är högre än 10 000 kronor, säger Kim Jonsson.

Men det beror inte bara på hyresskulder. Kronofogden tror också att ökningen av antalet vräkningar som rör barnfamiljer kan bero på att antalet olovliga andrahandsuthyrningar ökar, där pengarna aldrig når hyresvärden. I Värmland ökade antalet vräkningar där barn berörs från åtta stycken 2017 till 18 ifjol. I statistiken utmärker sig särskilt Arvika, där antalet vräkningar dubblats och Karlstad där vräkningarna gått från 1 till 7 stycken. Och för att åtgärda problemet är det därför viktigt att hyresvärden samverkar med socialtjänst, menar Kim Jonsson.

– Tidiga insatser och lokal samverkan, det är det vi tror kan förebygga.

Monica Ekström, ordförande för Rädda Barnen i Värmland, är mycket kritisk till de ökade vräkningarna.

– Jag tycker det är helt oacceptabelt, ur ett barnrättsperspektiv. 

Hon beskriver hur en vräkning kan innebära att barn tvingas byta skola och får långt till kompisar och fritidsaktiviteter.

– Och för barn utgör ju både skola, förskola och kompisar en stor del av tryggheten och vardagen.

När kan vi se en nollvision som fungerar?

– Om socialtjänsten och hyresvärdarna tar det här ansvaret och börjar prata med varandra och göra tidigare insatser så tror jag att trenden borde vika åt ett annat håll, säger Monica Ekström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista