Forshagaelever nomineras för innovation

3:01 min

Fem elever på högstadiet i Forshaga har nominerats till Global Innovation Award, en innovationstävling i teknik i Silicon Valley. Av drygt 800 lag i Skandinavien har fyra lag nominerats vidare.

– Det känns helt sjukt, att vi började på botten och nu har vi kommit såhär långt, säger Agnes Johansson Ring.

Laget som består av Elin Olsson, Agnes Johansson Ring, Ellen Johansson, Erica Johansson och Emelie Claesson som går på högstadiet på Forshaga lärcenter. 

De har precis kommit hem från Trondheim där de tävlat mot nio andra lag vars idéer nominerats vidare från regionala tävlingar runtomkring i Skandinavien. Där vann de fem tusen kronor och blev nominerade till den globala tävlingen i Silicon Valley i USA. Men konkurrensen om de 20 platserna är hård och 80 länder finns representerade bland de nominerade. 

– Vi måste skriva en väldigt bra rapport och inte ha för höga förväntningar. Vi trodde inte ens att vi skulle komma till den skandinaviska deltävlingen, säger Erica Johansson.

Årets uppdrag var att identifiera ett fysiskt eller socialt problem som människor måste klara under långa rymdresor i vårt solsystem. Idén ska sedan presenteras muntligt under fem minuter på scen. Forshagalaget kom på att det kan vara svårt att ta med sig reservdelar ut i rymden.

– Man ska kunna återvinna plast i rymden av PLA-plast. Så skickar man upp matlådor med mat i och när man ätit upp maten kan man återanvända plasten i matlådan till en reservdel eller vad man nu behöver. Det är plast tillverkad av majs också så den är miljövänlig, säger Agnes Johansson Ring. 

Framöver tror de att alla skulle kunna återvinna och ta fram plastprodukter själva i hemmet. 

– Ja, för många andra problem har med pengar att göra, men det här är ju en engångskostnad, en 3D-skrivare, en plastkross och plast. Så det skulle vi absolut kunna ha, säger Erica Johansson.

Susanne Walan på Karlstads universitet är projektledare för Teknikerjakten som bland annat driver och genomför den här tävlingen regionalt. Hon forskar på hur man får barn och unga att tidigt intressera sig för teknik. 

– Det verkar som att unga gillar att tävla i naturvetenskap och teknik, det triggar, det blir en utmaning, säger hon.


Vad är Karlstads universitets intresse i det här? 
– Ja, på sikt att de så småningom blir naturvetare eller tekniker. Att några upptäcker att teknik kan va kul. Det är nästan panik hos företag som har ett kompetensförsörjningsbehov. Ofta stannar man i regionen man gått utbildning i så det är för regionens skull. 

Hon har aldrig varit med om att något lag kommit till Silicon Valley. Men hon tycker att gruppens idé har det lilla extra. 

– De har så många aspekter med deras idé, hållbarhet, framtidens teknik och ett engagemang. Redan på tävlingen hos oss i höstas så stack den ut, säger Susanne Walan. 

I mitten på april får laget veta om de ska köpa flygbiljetter eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista