Selma Yohannes gode man polisanmäld

2:47 min

Den gode man som representerat Selma Yohannes, som utvisats från Filipstad, har nu polisanmälts. Det är Selmas advokat som polisanmält den gode mannen för trolöshet mot huvudman.

Enligt anmälan har den gode mannen vidtagit åtgärder som gått i strid med 16-åriga Selmas intressen, bland annat genom att förhindra att Migrationsverket lämnade ut handlingar från hennes ärende till Selma. Enligt anmälan har den gode mannen också uttalat sig negativt om Selma i kontakten med verket.

Den gode mannen vill inte bli inspelad. Hen är överraskad över polisanmälan, som hen fått kännedom om under fredagen. Att hen skulle ha förhindrat att Selma fick sina handlingar, stämmer inte, säger den gode mannen.

– Alla handlingar som jag har fått, har selma fått, och Selma har betalat för dem, det kostar pengar att få dem, jag har kvitto på det, säger den gode mannen.

Att hen i mailkonversation med Migrationsverket skrivit att Selmas mål är att få sin familj till Sverige, förklarar hen med att det är så det är - att ensamkommande barn vill ha hit sina föräldrar, och det vet migrationsverket också, enligt den gode mannen.

Känner du att du har gjort ditt bästa för Selma?
– Jag har gjort det jag kan för Selma, och det jag ska, inom ramen för vad en god man gör. Och lite mer.

Vad tänker du göra nu?
– Jag får läsa det här. Sedan vet jag inte vad jag ska göra. Men jag har stöttning i riksföreningen Gode män Vårdnadshavare.

Den gode mannen hänvisar till webbsidan för föreningen där ärendet kring Selma Yohannes kommenteras i ett nyhetsinlägg. Enligt webbsidan har den gode mannen har fullgjort sitt uppdrag och haft ett bra förhållande till Selma, tills dess att "personer med dunkelt syfte startade en förtalskampanj".

Vi har försökt nå Selma Yohannes i Italien, men hennes gode man där låter henne inte prata med media. Vi lyckas få kontakt med henne, men med dåliga tekniska förutsättningar. Hon längtar till Sverige och är mycket glad över att en namninsamling, med målet att få Selma hem till Filipstad igen, samlat in 8000 namn.

– Jag är jätteglad, säger Selma. Jag är jätteglad att det är så många som vill få... (kontakten tappas) Jag får inte prata med rad... (kontakten tappas)

I en skriftlig kontakt skriver senare Selma Johannes att hon inte har det bra i Italien.

– Jag hoppas att jag kan komma tillbaka. Det känns bra att veta att många människor vill att jag ska komma tillbaka. Att bo i Italien är inte bra. Det är läskigt. Jag vill inte vara här, skriver Selma Yohannes.

Vad är det som känns läskigt?
- Att vara i ett land där jag inte känner någon, jag har ingen familj eller vänner här.

Kan du röra dig fritt?
- Nej jag får inte röra mig fritt här. Jag är inlåst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista