Felregistrerade elföretag missvisande för allmänheten

1:31 min

Flera företag som arbetar åt elnätsföretag i koncessionspliktiga nät har varit felaktigt registerade. Det visar en granskning av Elsäkerhetsverket.

Det handlar om företag som varit registrerade inom verksamhetstypen kabelförläggning i mark som varit felregistrerade i Elsäkerhetsverkets register. Det är både olagligt och missvisande.

 – Allmänheten fick fel information. Det kan vara så att företagen inte har den kunskapen som krävs för vissa arbeten, säger Petra Eriksson, handläggare på Elsäkerhetsverket.

I sin granskning tittade Elsäkerhetsverket närmre på 60 företag varav 70 procent av dem var fel registrerade av olika anledningar.

 – En del företag hade missförstått vad verksamhetstypen handlade om. Andra tror vi använde den som ett sätt att komma in i Elsäkerhetsverkets företagsregister, säger hon.

När det gäller den här verksamhetstypen så finns det inte något krav på en elistallatör för regelefterlevnad som verkar för att företaget föjer lagar och regler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista