Sjukvård

Debatt: Landstingets vård av döende

7:40 min

En femtedel av de som dör på värmländska sjukhus är ensamma i dödsögonblicket och planerna på en palliativ vårdavdelning har lagts på is.  Regionrådet Fredrik Larsson (M) och oppositionsrådet Ljubica Jasic Modin (SD) debatterade frågan.

Hör hela samtalet/debatten i ljudklippet.

2016 skrev Sverigedemokraterna i landstinget en motion om att införa en vakgaranti för döende. Motionen ansågs besvarad, bland annat med att man planerade att öppna en palliativ vårdavdelning på Centralsjukhuset under 2017.

Nu har dessa planer skrinlagts och om man ska tro Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdsdirektör, dröjer det minst fem år innan några lokaler står färdiga.

– Ingen ska behöva dö ensam om man inte vill det. Det är en självklar inställning i frågan. Det här är inte så mycket politik, det handlar mer om hur vi jobbar idag och hur ska det kunna bli bättre, säger regionrådet Fredrik Larsson (M).

– När jag lyssnade på er intervju med avdelningschefen på onkologiska kliniken kan man förstå att det de verkligen efterlyser är en palliativ vårdavdelning, säger oppositionsrådet Ljubica Jasic Modin (SD).

Fredrik Larsson (M) replikerade:

– Även om vi skulle ha en palliativ avdelning får inte alla patienter plats i alla fall. Vi måste ha en kompetens att ta hand om patienterna på hela sjukhuset och de sjuka som vill dö i sitt hem. Där är det palliativa teamet viktigt.

– Det är jättebra med ett palliativt team, men de jobbar kontorstid måndag-fredag. Hur ska man tillgodose behoven på det viset, säger Ljubica Jasic Modin (SD)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista