SOS vill få tillgång till GPS-positionering

2:54 min

För att snabbare kunna hitta fram till personer i nöd vill SOS Alarm få tillgång till den nödställdes GPS-positionering, något som inte är lagligt idag.

Enligt SOS Alarm skulle GPS-positioneringen ge en träffsäkerhet på 5-20 meter på personen som är i nöd, jämfört med idag där motsvarande siffra är tre kvadratkilometer. Men att använda GPS-positionering är idag förbjudet enligt svensk lag, något SOS Alarm hoppas det ska bli ändring på.

– Det skulle ju innebära en förändring som vore enorm. Tänk dig att du ringer 112 och svimmar av. Idag skulle vi inte hitta dig, säger Björn Skoglund, projektledare för mobil positionering och strategisk verksamhetsutvecklare på SOS Alarm.

SOS Alarm i stort sett all teknik på plats, men enligt Lagen om elektronisk kommunikation får de inte positionera per automatik utan den nödställdes tillåtelse. Men enligt Björn Skoglund jobbar SOS på att försöka hitta en lösning.

– Vi håller på att diskutera med mobiloperatörerna just nu att de tar med det i sina villkor. Vi har målet klart, vi ska köra igång det här innan sommaren 2019, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista