Moskéattacken på Nya Zeeland

Värmländska Felicia: En ödesdiger dag för landet

2:22 min

40 personer har dödats i ett terrordåd i Christchurch i Nya Zeeland. Felicia Amston från Värmlandsnäs bor i Queenstown och hon beskriver händelsen som ödesdiger för landet.

– Här är alla jätteskärrade. Här nere brukar vi oftast vara oroade för jordbävningar och tsunamis. En terrorattack har egentligen aldrig riktigt hänt här, berättar Felicia Amston, ursprungligen från Säffle och Värmlandsnäs.

Felicia Amston har vänner i Christchurch och de har beskrivit läget som "lockdown". 

– De ska inte lämna jobbet, de ska inte närma sig dagis eller skolorna. Det är fortfarande barn och familjer som väntar på att få åka hem, men de vet inte om gatorna är säkrade. Det här är en ödesdiger dag för hela Nya Zeeland, säger Felicia Amston.

Detta har hänt:

  • Vid 13.40 lokal tid (01.40 svensk tid) gick en beväpnad person in i Masjid Al Noor-moskén i centrala Christchurch och öppnande eld, mitt under fredagsbönen.
  • Den andra skottlossningen ska ha ägt rum i Linwood-moskén, men den exakta tiden är inte känd.
  • 40 personer dödades i skjutningen, enligt premiärministern Jacinda Ardern som kallar dådet för en välplanerad terrorattack.
  • 30 personer dödades i den ena moskén, 10 personer i och utanför den andra.
  • Enligt polisen har flera sprängladdningar oskadliggjorts i bilar på flera ställen i staden.
  • Fyra personer, en kvinna och tre män, har gripits.

Både Nya Zeeland och grannlandet Australien har aktiverat anti-terrorberedskap. Polisen uppmanar alla i Nya Zeeland att hålla sig borta från moskéer i landet.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern kallar händelsen "en av Nya Zeelands mörkaste dagar".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista