Brandberedskap

MSB hyr helikoptrar: Nu får vi bättre beredskap

1:45 min

Efter sommarens skogsbränder fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, regeringens uppdrag att fixa helikoptrar för brandbekämpning. Nu är upphandlingen klar.

MSB berättar idag att man har tecknat ett avtal med HeliAir Sweden om tio helikoptrar som vid högsta beredskapsläge ska vara i luften inom 90 minuter. Myndigheten betonar att det är definitivt klart först efter att överprövningstiden gått ut.

– Vi har tagit fram en beredskapsmodell som gör att vi kan anpassa beredskapen efter brandriskläget i landet. I den här upphandlingen har vi krävt tillgång till minst 10 helikoptrar med en kort inställelsetid, säger Björn Johansson, ansvarig för upphandlingen på MSB.

Under skogsbrandssäsongen kommer helikoptrarna att placeras på de platser i landet där brandrisken är som högst.

MSB föreslår också till regeringen att Sverige bör leasa vattenskopande flygplan från år 2020 för att ytterligare höja förmågan att bekämpa skogsbränder. 

– Helikopterresursen är ett första steg för sommaren 2019-2020. I det längre perspektivet vill vi också kunna leasa vattenskopande plan, säger Björn Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista