Barnomsorg

Dagmammor i Forshaga kritiska till avvecklingsförslag

2:27 min

Förr fanns över 100 dagmammor i Forshaga kommun. Nu är det bara två kvar, och de kan snart försvinna om barn- och utbildningsnämnden säger ja till förslaget att avveckla dagbarnvårdarverksamheten.

P4 Värmland träffar de två kommunens två dagbarnvårdare, Eva-Lena Fredholm och Anita Larsson, i en lekpark. De gillar inte tjänstemannaförslaget som politikerna tar ställning till under tisdagen.

– Jag tycker att det är synd, eftersom Forshaga profilerar sig som en barnkommun i Värmland och så finns det ingen valfrihet kvar. Alla barn passar inte i en större grupp heller, säger Eva-Lena Fredholm.

Förslaget går ut på att avveckla dagbarnvårdarverksamheten och flytta över barnen till kommunens förskolor.

P4 Värmland har pratat med barn- och utbildningsnämndens ordförande, Aakash Budathoki (S). Men han vill inte uttala sig innan beslutet fattas.

Men argumentet för förslaget, enligt beslutsunderlaget från Forshaga kommuns tjänstemän, är att den nya läroplanen ställer högre krav på undervisningen för förskolebarn. Alla barn ska ha en likvärdig pedagogisk verksamhet, med ökade krav på digitalisering.

Genom att flytta barnen från dagbarnvårdarna till förskolan ökar likvärdigheten, skriver kommunens barn- och utbildningschef i förslaget.

Även om Anita Larsson och Eva-Lena Fredholm är barnskötare, ingen av dem är förskollärare, menar de att de lever upp till de pedagogiska kraven.
 
– Vi kan allt tillgodose mycket också, säger Anita Larsson.

Att avveckla dagbarnvårdarna är en trend i hela länet. Det visar P4 Värmlands enkätundersökning.

I nuläget har sex av 16 kommuner dagbarnvårdare, men Kil har redan beslutat om avveckling och om Forshaga går samma väg är det alltså bara fyra kommuner kvar: Kristinehamn, Arvika, Eda och Karlstad.

Eva-Lena Fredholm i Forshaga beklagar avvecklingstrenden.

– Ja, det tycker jag är synd. För det är en väldigt lugn, trygg miljö för de flesta barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista