Sockerskatten föreslås tas bort

Tror inte kunderna kommer försvinna

1:31 min

Mats Idbratt, som arbetar på Orvelingruppen som bland annat äger godisbutiker i Töcksfors och Charlottenberg, är inte orolig för att kunderna ska försvinna.

En ny norsk utredning föreslår att sockerskatten i Norge ska tas bort. Skatten har inte fungerat som man hoppats utan bland annat lett till ökad gränshandel med Sverige istället, vilket inte minst märkts i Värmland.

Men Mats Idbratt, som arbetar på Orvelingruppen som bland annat äger godisbutiker i Töcksfors och Charlottenberg, är inte orolig för att kunderna ska försvinna.

– Utredningen säger att de ska ta bort sockeravgiften i nuvarande form, men att den ska ersättas av något som kallas för hälsoavgift. Vad det får för betydelse får vi se.

Är du orolig inför det här förslaget?

– Nej, det vill jag inte säga. Det är stora prisskillnader på konfektyr och dryck, men det beror snarare på kostnadsläget i Norge än den här avgiften, säger Mats Idbratt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista