Skarp kritik

Mikael i Arvika fick vänta i åtta år på en god man

1:43 min

Mikael Eriksson i Arvika fick vänta i åtta år på en god man samtidigt som det funnits misstanke om att anhöriga tog hans pengar.

Överförmyndarnämnden har fått allvarlig kritik för hur de har hanterat Mikaels ärende. Han ansökte om god man redan 2009, när han var 20 år gammal.

– Ingenting, svarar Mikael på frågan om vad som hände efter det.

Länsstyrelsen i Dalarna, som granskat ärendet, riktar allvarlig kritik mot att det inte finns några sparade handlingar under den här tiden. På grund av det kan de inte säga om Mikael förlorat pengar.

– Det är dåligt av kommunen tycker jag.

För ni hade behövt hjälp tidigare?

– Ja, mycket tidigare.

Handlingar från socialtjänsten visar att flera personer i Mikaels närhet gjort orosanmälningar om att han förlorar pengar. Dessutom har socialtjänsten flera gånger legat på Överförmyndarnämnden om att Mikael är i behov av god man.

Tänkte du att den gode mannen skulle hjälpa dig hålla fatt i pengarna?

– Ja, det trodde jag men det blev ju inte så.

Nu ska Mikael tillsammans med hjälp av sin förvaltare formulera en begäran om skadestånd från Arvika kommun för att processen att få en ställföreträdare blivit så utdragen.

Försöker lösa problemen

Nämndens ordförande, socialdemokraten Håkan Jivesand, vill inte uttala sig i det enskilda fallet men säger till P4 Värmland att en förvaltare ska tillsättas snabbt om man misstänker att någon råkar illa ut. 

Överförmyndarnämnden i Arvika och Eda har haft problem sen flera år tillbaka. Nyligen har man beslutat att projektanställa två personer för att komma tillrätta med bristerna inom överförmyndarnämndens verksamhet.


Mikael är bror till Lasse, vars fall P4 Värmland granskat. Lasse, som inte lever längre, hade downs syndrom och förlorade runt 840 000 kronor genom en överenskommelse mellan Lasses föräldrar, hans gode man och överförmyndarnämnden. Arvika kommun har betalat 660 000 kronor i skadestånd till Lasses dödsbo och erkänt att de gjort fel.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista