Dagbarnvården och två förskolor läggs ner

5:14 min

Dagbarnvårdverksamheten i Forshaga kommun läggs ner, detsamma gäller även förskolorna Blåklinten i Deje och Hemgården i Forshaga. Det har kommunpolitikerna i Forshaga idag beslutat.

Varför lägger ni ner två förskolor och dessutom dagbarnvårdverksamheten?

– Vi fullföljer ett gammalt beslut. Vi beslutade tidigare att avveckla alla enavdelningar och då etablerade vi två nya förskolor. Vi hade tänkt avveckla dessa två förskolor redan i början av 2018, men då var det så många barn som väntade på att få komma till förskola att vi inte kunde genomföra det. Idag är läget annorlunda, barngrupperna är mycket mindre. Anledningen till att vi lägger ned dagbarnvårdverksamheten är att en ny läroplan ställer helt andra krav och då måste vi anpassa verksamheten och då integrera alla barn i förskoleverksamheten, säger Socialdemokraten Aakash Budathoki, ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Forshaga.

Ni profilerar er som en barnkommun i Värmland, samtidigt som ni lägger ner dagbarnvården och två förskolor. Hur får ni ihop det?

– Det är viktigt att komma ihåg att vi bara har tillgång till en viss mängd pengar och då måste vi tänka rätt för att prioritera att pengarna går till verksamheter som är bäst för barnen, säger Aakash Budathoki .

Hur mycket pengar sparar ni på förändringarna?

– Vi kommer att spara 4,5 miljoner kronor under restan av året och nästa år, säger Aakash Budathoki 

Vad säger du om kritiken att en valmöjlighet försvinner och att alla barn inte passar i en grupp utan trivs i ett mindre sällskap?

– Jag förstår att det finns viss oro när barnen flyttas till större grupper, men det vi kan säga är att vi kommer att följa upp detta och se så att alla barn får tillgång till en likvärdig förskola som de har rätt till. Men i dagsläget är det tio barn på två dagbarnvårdare och istället för att då behöva säga upp en dagbarnvårdare så är det bättre att integrera barnen i förskolan, menar Aakash Budathoki.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista