Grums

Rekordmånga kommunförslag från Grumsborna

2:22 min

Efter att Grums kommun i år slopade medborgarförslagen och ersatte dem med Grumsinitiativ har antalet förslag från invånarna ökat, trots att tiden för att lämna förslag kortades till årets första tre månader.

Ett av årets 27 Grumsinitiativ kommer från Björn Lisswandt som tycker att man borde byta namn på kommunen. 

– Slår man upp Grums i Svenska Akademiens ordlista så betyder ju grums drägg, bottensats och slem, jag tycker inte att det låter bra. Varför inte byta till Sjövik, Slottsbron eller Vänervik, undrar han. 

Andra exempel är förslag på att bygga en padelhall, ett hyreshus för seniorer, en lekpark i Slottsbron och dränering av samlingslokalen Gruvan.
Grums socialdemokratiska kommunalråd Leif Haraldsson förklarar varför medborgarförslagen slopades till förmån för Grumsinitiativen.

– Vi fick ju in en del förslag, men de kom ofta mitt i budgetåret och genom att ha det här fönstret från första januari till sista mars så hinner vi bereda frågorna inför budgetberedningen så att de hinner bli behandlade på riktigt.

Vad tycker du om gensvaret på den nya modellen?
- Jätteroligt, om vi legat på 15-17 förslag förut så har det kommit in 27 stycken nu. Det blir ju spännande att gå igenom allihopa, vi ska samlas till ett första möte snart här och det blir ju som lucköppning för mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista