Johanna får inte tillgång till sina pengar och sin post

1:28 min

Johanna Persson som har en funktionsnedsättning har mot sin vilja blivit ställd under förvaltarskap hos Optio. Nu har hon inte åtkomst till sina egna pengar och sin post.

Hör ett längre inslag med Johanna Persson

Tom Kasin, Johanna Persson, Wenche Persson
Jonas Berglund/Sveriges Radio

P4 Värmland har tidigare berättat att Arvika och Eda kommun anlitar det kritiserade företaget Optio, ett slags bemanningsföretag för gode män.

25-åriga Johanna Persson från Charlottenberg, vill ha sin bror som god man, eftersom hon bland annat behöver hjälp med att ta mediciner.

– Jag vill ha det som har varit, alltså det vanliga, säger Johanna Persson.

Tidigare var mamma Wenche Persson god man, men efter att Johanna köpt ett hus med försäkringspengar, togs mamman bort som god man. Trots att överförmyndarnämnden som har tillsyn över gode män hade godkänt köpet.

Att Johannas funktionshinder inte är så stora att hon behöver ha förvaltare har intygats av läkare. Men ordföranden i överförmyndarnämnden, socialdemokraten Håkan Jivesand, säger att Optio används sparsamt.

– Vi tillsätter Optio när vi ser att det inte finns något annat alternativ, säger han.

Att hon skulle ställas under förvaltare fattades som ett interimistiskt beslut i tingsrätten. Det vill säga ett beslut som börjar gälla direkt, i väntan på dom.

Familjen har överklagat det beslutet till hovrätten. Pappa Tom Kasin är säker på att de får som de vill.

– Någon rättvisa måste det finnas i samhället, även för de som är svaga, säger han.

P4 Värmland har sökt Optio för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista