Brott & Straff

"Möhippepolis" frias av tingsrätten

1:08 min

Den polis som på sin lediga tid tog ett polisfordon för att delta i en möhippa friades idag av Värmlands tingsrätt.

Det var i april 2018 som polismannen och hans kollega klädde sig i uniform på sin lediga tid, tog ut ett polisfordon och genomförde en fejkad trafikkontroll som en del av en möhippa.

I januari åtalades en av poliserna misstänkt för tillgrepp av fortskaffningsmedel. Idag föll den friande domen i Värmlands tingsrätt.

Tingsrätten menar att det är bevisat att polismannen har använt bilen utan lov. För att döma honom måste det dock var bevisat att han gjorde detta med uppsåt.

Enligt Värmlands tingsrätt var det vid polisstationen i Kristinehamn oklart om man behövde en chefs tillåtelse eller inte för att få använda en polisbil på det sätt som var aktuellt i detta fall. Således, menar tingsrätten, har inte polismannen haft det uppsåt som krävs för en fällande dom och ogillar åtalet.

Sedan tidigare var det klart att polisen skulle få behålla sitt jobb oavsett dom. Det beslutet tog polisens personalansvarsnämnd redan i början av mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista