Hög brandrisk under påsken

1:22 min

Påsken är en av de farligaste tiderna på året sett till brandrisken då högre temperaturer värmer upp skog och mark samtidigt som det finns många anledningar att elda.

Marcus Årskog, pressekreterare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, menar att det är vi människor som är det största hotet mot oss själva när vi blir tankspridda eller distraherade.

 – Under påsken träffar vi ju familj och vänner, vi kanske tänder brasor i braskaminen, tänder ljus och eldar i trädgården. Så man får tänka sig för extra noga när man hanterar eld.

Samtidigt som vi eldar mer gillar vi även att besöka våra lantställen under påsken. Och när solen nu legat på och fjolårsgräset har börjat torka, kan det för förödande effekter då gräset brinner snabbt och byggnader på tomten lätt antänds. Och enligt Marcus Årskog ska inte risken för gräsbränder i länet underskattas.

 – Den är väldigt stor i södra delarna av landet och i Värmland är det stor brandfara och brandriskartan är röd. Sen ser vädret ser ut att bli fint i veckan också och det ökar risken för både gräs- och skogsbrand.