Konsument

Nya villkor för hyrbilar efter prejudicerande dom

1:25 min

Bevisa att du varit aktsam så slipper du betala skador på din hyrbil. Så tolkas en ny dom i Patent- och marknadsöverdomstolen.

Patent- och marknadsöverdomstolens dom innebär att branschorganisationen Biluthyrarna Sverige inte längre får använda sig av ett avtalsvillkor som ensidigt lägger ansvaret på konsumenten för skador på bilen eller om bilen stjäls under hyrperioden.

Den som hyr en bil och kan bevisa att man varit aktsam slipper således betala för kostnaderna. 

Tidigare har den som hyrt bilen fått stå för kostnaderna även om man varit aktsam, men det villkoret alltså förbjudet i fortsättningen. Förbudet förknippas dessutom med ett vite på en miljon kronor

– Enligt min uppfattning kan man lämna en rimlig berättelse om vad som hänt och redogöra för att man inte vara oaktsam. Då ska biluthyraren stå för kostnaderna, så är det säger Daniel Karfs, biträdande konsumentombudsman.

Biluthyraren Niklas Edlund är skeptisk och tror det blir dyrare att hyra bil nu:

– Någonstans måste vi ju få ut kostnadsökningen. De som skadat bilar blir vinnare och de som inte har gjort det blir förlorare. Förlorarna får ju betala notan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista