#diagnosenstängerdörrar

Försvarsmakten ändrar kritiserad regel om ADHD

1:16 min

I granskningen #diagnosenstängerdörrar avslöjade P4 Värmland att Försvarsmakten portar alla som fått en ADHD-diagnos. Nu kommer den regeln med största sannolikhet tas bort, samtidigt som en större utredning startas.

- Vi vill att så många som möjlighet ska ha chans att söka och tjänstgöra i Försvarsmakten. Är det inte relevanta och adekvata krav vi ställer så ska de kraven bort, säger Försvarsmaktens chefsläkare Markus Karumo.

Det är den försvarsmedicinska avdelningen på högkvarteret som föreslagit regeländringen, och den väntas fastställas inom de närmsta veckorna. Förändringen gäller bara de som haft en ADHD-diagnos och kan få den avskriven. Men samtidigt dras en större utredning igång, om alla diagnoser.

- Vi kommer omedelbart påbörja en större genomlysning av Försvarsmaktens medicinska bedömningsgrunder och särskilt titta på neuropsykiatri.

"Inte rimligt fortsätta säga nej" Här kan du höra en längre intervju med Markus Karumo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista