Tjänstemannen har slutat

Grums fortsätter köpa tjänster av företag trots mutaffär

2:34 min

Grums kommun har betalat flera miljoner kronor de senaste åren till ett företag, vars tidigare ägare har dömts för att ha mutat en kommunal tjänsteman. Tjänstemannen har fått sluta, men kommunen har valt att förlänga upphandlingsavtalen med företaget.

Hör ett längre inslag om Grums och mutaffären

Grums kommun

Enligt Grums tekniske chef Jonas Gunnberg finns ingen risk att mutaffären har påverkat avtalen.

– Nej, vi kan inte se det, i och med att detta är upphandlat enligt våra rutiner, säger Jonas Gunnberg till P4 Värmland.

I vintras dömdes den tidigare kommunanställd och en värmländsk företagare, mot sina nekanden, för tagande respektive givande av muta. Det handlar om en bil, som kommuntjänstemannen fick köpa för ett "uppenbart underpris", enligt tingsrätten.

Båda fick villkorliga domar och böter. Företagaren har överklagat till hovrätten.

Totalt har kommunen de senaste fem åren köpt tjänster av bolaget för cirka elva miljoner kronor. Men trots mutaffären finns ingen tveksamhet kring avtalen med bolaget, enligt Jonas Gunnberg, som litar på kommunens digitala upphandlingssystemet.

– I det här systemet kan man inte se innehåll eller ta reda på information eller liknande innan anbudstiden har löpt ut. Vilket gör att vi säkerställer att det inte finns någon korruption eller informationsöverföring under upphandlingens gång.

Tjänstemannen har efter att förundersökningen inleddes lämnat jobbet i Grums kommun, och företagaren äger inte längre bolaget.

Kommunen har två upphandlingsavtal med bolaget. Det ena har förlängts, och beslut har tagits om att förlänga även det andra.

– Den självsanering som företaget har gjort, det gör att vi känner oss trygga i att fortsätta använda företaget som avtalspart, säger Jonas Gunnberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista