EU-valet

Kommissionen: "Medvetna om de utmaningar som vargens återkomst innebär"

2:30 min

Flera värmländska kandidater till Europaparlamentet vill att EU håller tassarna borta från svensk vargpolitik, eller att art- och habitatdirektivet i alla fall görs om. Men några ändringar är inte aktuella, enligt EU-kommissionen.

Hör ett längre inslag om EU och vargfrågan

En varg (Nordens ark)
Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

– Vi är fullt medvetna om de utmaningar som vargens återkomst innebär i delar av Europa, speciellt i områden där den har varit borta under många decennier och i jordbruksområden med tamdjursbesättningar, säger Enrico Brivio, talesperson i miljöfrågor hos EU-kommissionen, till P4 Värmland.

Samtidigt understryker han att det finns flexibilitet i EU:s art- och habitatdirektiv, och att kommissionen på olika sätt försöker hjälpa medlemsländerna att hantera situationen.

Under de senaste decennierna har vargen kommit tillbaka och ökat i antal i flera europeiska länder. Enligt den senaste uppskattningen från 2016 finns det mellan 13 000 och 14 000 vargar i EU. En ny beräkning ska presenteras i år.

Klicka på ljudikonen för att höra mer om vad både EU-kommissionen och de värmländska kandidaterna i EU-valet tycker kring vargfrågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista