Hälften av Värmlands kommuner har hyrt in socialsekreterare

1:39 min

Åtta av Värmlands 16 kommuner har hyrt in socionomer från bemanningsföretag för att täcka upp för personalbristen i socialtjänsten.

Socialminister Lena Hallengren
Felix Hall/Sveriges Radio

Socialministern: "Skapar inte långsiktighet"

Hör ett längre inslag med Lena Hallengren (S)

Fyra kommuner - Hagfors, Kristinehamn, Munkfors och Storfors - har inhyrda socionomer på individ och familjeomsorgen idag, och i Årjäng har man en inhyrd biståndshandläggare för LSS. Det visar P4 Värmlands enkätundersökning.

- Det är nånting vi försöker undvika, men vi har inte klarat att bemanna med egen personal framför allt vid föräldraledigheter, säger Maria Persson, socialchef i Hagfors där man under förra året fick in 449 orosanmälningar om barn som kan fara illa.

Enligt Erna Blom, socialchef i Kristinehamn kostar den inhyrda personalen ungefär tre gånger så mycket i det inledande skedet.

Men det är inte den enda nackdelen, menar socialminister Lena Hallengren (S).

- Jag tycker inte hyrpersonal någonstans i vård och omsorg är att föredra, för det skapar inte långsiktighet och man bygger inte relationer med de man möter, säger hon.

I Hagfors har man nu lyckats dra ner på antalet inhyrda socionomer från fyra i början av 2018 till en idag. Men Maria Persson ser också fördelar med att hyra socialsekreterare:

- Ibland kan det vara positivt med personal som inte bor i kommunen utan det känns som att det är nån utomstående.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista