Arbetsmiljö

Arbetsolyckorna ökar i Storfors och Sunne

1:35 min

Antalet arbetsolyckor med sjukfrånvaro som följd ökade kraftigt förra året i Sunne och Storfors. Det visar färsk statistik från Arbetsmiljöverket.

– Tittar vi på företagsnivå, så vet vi att de arbetsplatser där man jobbar systematiskt med sin arbetsmiljö och identifierar risker också har färre olyckor. Så det gäller för företagen att arbeta systematiskt med detta, säger Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys på Arbetsmiljöverket.

Om man tittar på varje värmländsk kommun i den statistik som arbetsmiljöverket tagit fram över antalet anmälda arbetsolyckor som lett till sjukfrånvaro bland män, så är det två kommuner som sticker ut. Storfors och Sunne.

I Storfors inträffade tre olyckor 2017 och 13 olyckor 2018. I Sunne har det gått från 10 olyckor till totalt 21 stycken.

– Vi har svårt att att uttala oss om de här specifika kommunernas ökningar. Det är ganska små tal och det här kan variera år från år. Det kan vara så att det har skett en ökning, men det kan också vara så att företagen har blivit bättre på rapportera in sina olyckor, säger Ann Ponton Klevestedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista