Forskning

Studie om förlossningskador kritiseras - och försvaras

1:25 min

På flera sjukhus i Sverige erbjuds en del kvinnor som väntar sitt första barn att vara med i en studie kring förlossningsskador då sugklocka används. Studien väcker kritik.

När en förlossning behöver avslutas med sugklocka, vill forskare nu undersöka om ett speciellt klipp i slidöppningen minskar risken för att kvinnan får stora bristningar. Innebörden är alltså att man åsamkar kvinnan en skada för att eventuellt förebygga en annan skada.

Flera sjukhus i Sverige erbjuder nu kvinnor som väntar sitt första barn att vara med i studien (lottdragning). Studien har kritiserats och det har visats sig vara svårt att rekrytera kvinnor till studien.

 – Jag kan förstå kritiken, men jag kan också förstå varför man vill göra studien. Forskning är viktig när man ska bevisa något. Men, jag kan förstå att det är svårt att få kvinnor att ställa upp i studien, säger Karin Ängeby, barnmorska på Centralsjukhuset i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista