Överförmyndarnämnden

Visselblåsare JO-anmäler kommunchef i Arvika

2:07 min

Han slog larm om missförhållanden i Arvika kommuns överförmyndarnämnd. Nämnden svarade med att utreda honom. Nu har Lars-Olof Gävert gjort en JO-anmälan.

Det är både Anna Wikstrand, biträdande kommunchef, och Överförmyndarnämnden som anmäls till Justitieombudsmannen. Det var Arvika Nyheter först med att berätta om.

Anna Wikstrand anmäls för att hon tog initiativ till att Gäverts lämplighet skulle utredas och nämnden för att man genomförde en sådan utredning. Initiativet togs när Gävert riktade ett skadeståndskrav mot kommunen.

– Jag tänkte "vad är det de håller på med?". De gör ju precis det man sist skulle förvänta sig att de skulle göra. De försöker mörklägga allt, säger Lars-Olof Gävert.

Anna Wikstrand vill inte svara på frågor om hur hon ser på JO-anmälan eller varför hon ville att Gäverts lämplighet som god man skulle utredas.

– Kommentaren är att vi motser en opartisk och professionell prövning av JO. Det finns inget mer att säga, säger hon till P4 Värmland.

Men varför vill du inte svara på frågor?

– För att du kommer ha följdfrågor. Då kommer vi in i prövningen och den får JO sköta.

P4 Värmland har varit i kontakt med Håkan Jivesand (S), ordförande i Överförmyndarnämnden för Arvika och Eda. Han vill inte heller kommentera JO-anmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista