Barnsäkerhet

Fortfarande stora problem med hoppborgar

1:28 min

Sedan Konsumentverket slog larm härom året har besiktningsmän börjat kontrollera landets hoppborgar. Men fortfarande finns det stora brister som leder till att barn gör sig illa i hoppborgarna.

Konsumentverket arbetar för närvarande med tio ärenden som gäller hoppborgar. Ett ärende gäller ett företag i Värmland som har förbjudits att tillhandahålla två olika typer av hoppborgar.

Ett par andra ärenden som myndigheten arbetar med gäller en händelse där en hoppborg välte på en festival, och en annan händelse då ett barn skadades när en hoppborg blåste iväg.

Sedan Konsumentverket slog larm om riskerna med hoppborgar för några år sedan så har det utbildats besiktningsmän som jobbar för privata företag. Det gör att situationen har blivit lite bättre, säger Kristofer Johannesson, enhetschef på Konsumentverket.

Men fortfarande finns det mycket att göra, säger han och berättar om riskerna med hoppborgar. Dels handlar det om allvarliga fallskador, likt den i Idre för tre år sedan då en pojke föll tre meter och slog huvudet i ett betonggolv. I veckan dömdes företaget som hade hoppborgen att betala 1 miljon kronor i sanktionsavgift.

Men Kristofer Johannesson berättar också om andra fall då hoppborgar har kollapsat på grund av kraftfall eller strömavbrott, något som inträffat utomlands och som skulle kunna hända här.

– Då skapas en kvävningsrisk väldigt fort inne i de här borgarna, säger Kristofer Johannesson. Han poängterar också vikten av att det ska finnas personal på plats som övervakar hoppborgarna och att de ska vara ordentligt förankrade i marken.