Filipstad under lupp när New York Times rapporterar om Sverige

1:37 min

När en av världens största tidningar, amerikanska New York Times, i veckan rapporterar om välfärd och invandring i Sverige är det Filipstad i Värmland som står som exempel.

Artikeln, som publicerades den 11 juli, beskriver ett litet samhälle som förlorat stora delar av sin befolkning till följd av nedlagda industrier.

Under 2015 såg kommunen till en början en tillströmning av asylsökande som en tillgång. Men nu, skriver journalisten Peter S. Goodman, finns ett ökat missnöje bland befolkningen, som ser invandringen som ett hot mot välfärden och en Filipstadspolitiker för Sverigedemokraterna får ge röst åt det.

Tidningen ger även en motbild och har intervjuat flera asylsökande och nyanlända i bland annat Filipstad. Chefen för Institute for International Economics i Washington får också säga att det är en vinstlott att vara född i Sverige.

Jag tror att man kommer höra mer och mer om den nordiska modellen

Christina Anderson, som är medförfattare, menar att artikeln fungerar som ett inlägg i den amerikanska debatten.

– Vi har flera kandidater (inför det amerikanska valet, red. anm.) som refererar till den nordiska modellen som väldigt positiv. Sen har vi å andra sidan kandidater som hänvisar till den nordiska modellen som en farhåga. Jag tror att man kommer höra mer och mer om den nordiska modellen inför nästa presidentval från demokratiska representanter, säger Christina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista