BYSKOLOR

Eda beslutar om skolnedläggning

2:14 min

För att hejda underskottet i Edas skolor föreslås att Adolfsfors skola läggs ned och att högstadiet i Koppom flyttas till Charlottenberg.

27 augusti ska Edas kommunstyrelse ta beslut om hur bildningsnämnden nästa år ska få en budget som går ihop. Oppositionen med S och M tänker rösta för att minska antalet skolor.

– Vi vill lägga ner Adolfsfors skola och flytta högstadiet från Koppom till Charlottenberg, säger Monica Aarholdt som är ny socialdemokratiskt ledamot i bildningsnämnden.

Bakgrunden är att eleverna blir färre och att det är svårt att rekrytera lärare. Om inget görs är prognosen för nästa år att bildningsnämndens budget går 3 miljoner minus. Enligt bildningsförvaltningens utredning finns även ett sparbeting på mellan 700 000 och 1,5 miljon kronor.

Majoriteten med C och Hela Edas lista är emot en centralisering.

– Vårt förslag är en oförändrad skolstruktur. Prognosen visar att elevantalet kommer att öka, säger Annika Hugne, bildningsnämndens centerpartistiska ordförande.

Efter KS ska beslutet fastslås av fullmäktige som har möte 11 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista