Sjukvårdens personalbrist

Verksamhetschefen: Ingen aning hur vi ska rekrytera

1:45 min

Sjuksköterskor och vårdförbundet larmar om att personalbristen på akuten i Karlstad är så allvarlig att personalens hälsa står på spel. Samtidigt är verksamhetschefen uppgiven inför rekryteringsutmaningen.

– Så länge jag har jobbat här så har jag inte varit med om att man har minskat grundbemanningen. Det är tuffare någonsin säger Johanna Lindholm, sjuksköterska och skyddsombud på akuten på Centralsjukhuset i Karlstad.

Vårdförbundet i Värmland menar att man redan i februari var medvetna om att sommaren skulle innebära stora personalproblem, men att ledningen inte gjort det som krävts för att lösa problematiken.

– Alltså sjuksköterskorna idag på akuten, det är dem som ser till att vården fungerar, menar Camilla Gustafsson på Vårdförbundet i Värmland.

Liselott Alfredsson som var tillförordnad verksamhetschef på akuten i Karlstad under sommaren känner igen problematiken, men menar samtidigt att det varken är första eller sista gången som akuten lider av personalbrist under sommarmånaderna.

– Jag har jobbat på akuten i 13 år och visst är det en tuff sommar, men förövrigt tycker jag inte det är mycket värre än tidigare.

Hur hade du löst det om inte personalen hade varit solidarisk och tagit dubbla pass?

– Det vet jag faktiskt inte eftersom att det inte har varit lätt att rekrytera folk.

Det här är ju problem ni lever med från år till år. Vad ser du som lösning på detta?

– Alltså jag har ingen aning hur man ska kunna rekrytera sjuksköterskor, konstaterar Liselott Alfredsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista