Arbetsmarknaden

Sotarbranschen vill locka kvinnor till yrket

2:13 min

Nu vill sotarbranschen få fler kvinnor till yrket. Bara omkring sex procent av Sveriges sotare är just nu kvinnor, enligt en branschuppskattning.

I Värmland finns, såvitt P4 Värmland lyckats utröna, nu inte en enda kvinnlig sotare. Den senaste var Mari Norborg, som slutade för två år sedan när hon skulle bli mamma. Hon tror att det bland annat handlar om en mansdominerad kultur i branschen.

– Man kanske inte får ett eget omklädningsrum, man kanske får problem när man får barn att man inte får tid att lämna på dagis, eller att man inte får något stöd när man blir gravid, säger Mari Norborg.

På sotarutbildningen, som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har de senaste tio åren antalet antagna kvinnor pendlat mellan sex och 15 stycken, till ett 50-tal platser. Av dem som börjar arbeta och sedan slutar är en majoritet kvinnor.
Johan Hjelmerhag, VD för Sotning och ventilation i Karlstad AB, där Mari jobbade, beklagar den låga andelen kvinnor. Han tror att det är viktigt med förebilder.

– Det finns ju några få förkämpar som har lyckats, säger Johan Hjelmerhag. De har fått in några tjejer och så har det kommit fler och fler.

Lars Anderman är VD för branschorganisationen Sveriges skorstensfejarmästares riksförbund. Han säger att de nu behöver locka fler kvinnor till utbildningen och få dem att stanna kvar inom yrket genom satsningar på arbetsmiljön. Lars Anderman nämner förbättrad skyddsutrustning, som också ska passa kvinnor, separata omklädningsrum om det saknas, och anpassningar som gör det lättare att ha yrket samtidigt som man är gravid eller har små barn.

Och en som lyckats bättre med jämställdheten är John Iggström i Sundsvall, som har flera kvinnliga sotare anställda på sin firma, och han tror att receptet är just att det ska finnas flera.

– För att man ska få kvinnorna att stanna kvar på arbetsplatsen, då måste man anställa fler än en, för annars blir det för tufft, säger John Iggström. Om man anställer två stycken så har de någon att prata med i omklädningsrum och liknande. De får ett annat samtal och det samtalet smittar av sig i hela gruppen, Därmed mår både kvinnor och män bättre i den miljön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista