Begärde avdrag

Riksdagsledamot fick avslag för tandblekning

0:38 min

Riksdagsledamoten Marléne Lund Kopparklint (M) från Karlstad får nej till avdrag för kläder, sjukgymnastik och tandblekning då detta ses som privata utgifter.

Lund Kopparklint begärde avdrag med nära 29 000 kronor för utgifter relaterade till sin valkampanj i fjol. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Den summan sätts dock ned till noll efter att Skatteverket ställt frågor om kampanjkostnaderna. Myndigheten säger bland annat blankt nej till avdrag för kläder, sjukgymnastik och tandblekning, då detta ses som privata utgifter. Lund Kopparklint hade i sin deklaration yrkat på avdrag för exempelvis trycksaker och annonsering, utan att lämna in några intyg där kostnaderna för de olika kampanjerna gick att skilja åt.

Marléne Lund Kopparklint vill inte ställa upp på en bandad intervju med P4 Värmland, men gav en skriftlig kommentar.

"Jag har i dag tagit del av Skatteverkets beslut och konstaterar att jag har fått avslag på vissa avdrag. Bakgrunden är att jag fått rådet av Skatteverket att göra ett så kallat öppet yrkande. Detta innebär att man låter pröva om ett antal utgifter är avdragsgilla eller inte. Det har bland annat rört sig om kostnader kopplade till fotografering till min valkampanj. Nu har jag fått Skatteverkets syn på saken och jag kommer självfallet att rätta mig efter deras beslut." – Marléne Lund Kopparklint

Marléne Lund Kopparklint var kommunalråd i Karlstad 2012-2018. Hon har möjlighet att begära omprövning av skattebeslutet eller att överklaga det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista