Granskning

Skillnader mellan arbetsgivares kontroll av assistenter

1:59 min

De senaste åren har flera personliga assistenter, bland annat i Värmland, dömts för brott mot personen de ska ta hand om. Men det varierar mellan olika arbetsgivare om man kräver utdrag ur belastningsregistret, vid anställning av assistenter för vuxna.

Det är Sveriges Radio-programmet Kaliber som har gjort granskningen, och hittat 37 tingsrättsdomar runtom i landet de senaste åtta åren där assistenter har dömts för stöld eller bedrägeri mot personen de jobbar för.

19 av dem har även tidigare fällts för brott, till dem hör ett värmländskt fall.

Arbetsgivare måste titta på utdrag ur belastningsregistret för assistenter som ska jobba med barn, men kravet finns inte för jobb med vuxna. Och här gör arbetsgivare olika.

I Värmland svarar fem kommuner på Kalibers enkät att de alltid begär utdrag: Grums, Karlskoga, Karlstad, Torsby och Årjäng. Syftet är att "stärka våra brukares skydd mot grova brott", skriver Karlskoga i sitt svar. En sjätte kommun, Eda, uppger också för P4 Värmland att man alltid begär utdrag ur belastningsregistret vid anställning av personliga assistenter.

Men åtta värmländska kommuner begär inte rutinmässigt utdrag, flera pekar på juridiska hinder för det. Resten har inte svarat.

Arvika är en av kommunerna som inte rutinmässigt begär utdrag, men planerar nu att börja.