Vindpark Vänern AB

Vindparken får franska ägare

1:59 min

Det blir det franska företaget Innovent som köper de fem vindkraftverk som Vindpark Vänern AB försökt sälja under en längre tid.

Innovent betalar ägarna, Karlstad och Hammarö kommuner, drygt 26 miljoner kronor för att köpa parken på fem vindkraftverk.

Innovent tar över verksamheten i mitten av december.

– Nu har man sonderat och fått ett antal bud, det här var den intressent som ville betala mest och då landade det på det, säger Per Samuel Nisser (M).

Genom åren har Vindkraftsparken i Vänern kostat ägarna många miljoner kronor i extrautgifter då flera vindkraftverk (av totalt fem) drabbats av omfattande störningar på grund av haverier av olika slag.

Vid presskonferensen presenterades också vad vindparken kostat ägarna och enligt Vindpark Vänerns vd Erik Konrfeld landar totalsumman på cirka en kvarts miljard kronor. (Då är investeringskostnad, reparationer, intäkter, aktieägartillskott och intäkter vid försäljningen inräknat)

Den senaste krisen rapporterade vi om i maj 2019 då det meddelades att bolaget hade förbrukat sitt aktiekapital och att nya pengar från ägarna behövdes för att undvika en konkurs. Den summan som behövdes skjuta till då är ungefär vad man nu får vid försäljningen.

Redan under 2016 fick mäklarföretaget EnerBrokers uppdraget att sälja vindparken och målet var att den skulle vara såld under 2017. Två år senare är försäljningen avklarad.