Överförmyndarhandläggaren godkände ogiltigt testamente

2:11 min

En man med intellektuell funktionsnedsättning förlorade sin arvslott efter att överförmyndarhandläggare godkände ett ogiltigt testamente 2015. Nu planerar advokat Stefan Liliebäck i Arvika att begära kommunen på skadestånd.

Mannens faster skrev ett testamente som bara innefattade tre av hennes brorsbarn. Testamentet var inte bevittnat och kunde därför bestridas av kvinnans andra arvingar. Men den funktionshindrade mannen, som uteslutits i testamentet, fick inte hjälp med det av sin gode man. Istället godkände handläggaren på överförmyndarnämnden testamentet för mannens räkning. Något han inte hade rätt till, enligt Helle Bryn Jenssen, jurist på tillsynsmyndigheten, Länsstyrelsen i Dalarna.

- Överförmyndarens handläggare ska inte gå in som någon slags överställföreträdare, det finns absolut ingen laglig grund för detta, man kan kalla det för eget hittepå, säger Stefan Liliebäck.

Mannen har gått miste om minst 100 000 kronor. Pengar han skulle haft glädje av, enligt hans andra faster Elisabeth Björkman:

- Han har väldigt liten inkomst, så visst har det betydelse, säger hon.

Socialdemokraten Stefan Åström är nytillträdd ordförande i Överförmyndarnämnden i Arvika och Eda.

- Jag vill inte bedöma tidigare nämnders beslut utan jag vill fokusera på det vi håller på med nu. Men är det någon som lidit skada ska de naturligtvis ersättas för det, säger Stefan Åström.

P4 Värmland har sökt överförmyndarhandläggaren i fråga, utan resultat.