Högerextremist nära plats i Forshagas fullmäktige

1:51 min

En av Värmlands mest kända högerextremister närmar sig en plats som ersättare i Forshagas kommunfullmäktige. Det här efter att fyra Sverigedemokrater valt att lämna sina platser.

P4 Värmland har tidigare berättat att två högerextremister kuppade sig in på SD-mandat i Forshaga i senaste valet. Det kunde göras eftersom partiet valt att ha öppna listor i kommunen.

När fyra ledamöter nu hoppat av närmar sig risken att en av högerextremisterna får platsen som ersättare. Enligt Valmyndighetens beräkningar krävs två avhopp till eller att två av de kandidater som kommer att få frågan om att bli ersättare efter de senaste avhoppen tackar nej. P4 Värmland har pratat med en av de sistnämnda, hon berättar att hon inte kommer ställa upp.

Det här gör att ett avhopp eller ett nej från de övriga SD-kandidaterna kommer innebära att högerextremisten erbjuds platsen. Något som kan påverka andra fullmäktigeledamöter.

– Det blev tydligt i Ludvika att man undvek vissa frågor för att inte hamna i konflikt med NMR, som det var frågan om där. Så det finns en uppenbar risk trots att man inte har något direkt politiskt inflytande, säger Lars Stiernelöf, projektledare när det gäller våldsbejakande extremism på Agera Värmland.