Forshaga

Kritik mot öppna listor

1:37 min

Öppna listor för SD vid senaste valet har nu gjort att en högerextrem man kan komma in i fullmäktige i Forshaga. De öppna listorna får nu kritik.

Sverigedemokraterna hade öppna listor vid valet 2018, alltså kunde väljare skriva upp namn de tyckte borde representera partiet. Detta har nu resulterat i att en högerextrem man är nära att komma in i kommunfullmäktige i Forshaga efter flera avhopp från SD. De öppna listorna får nu kritik från Agera Värmland, där Lars Stiernelöf är projektledare när det gäller våldsbejakande extremism.

– Det är naturligtvis olyckligt, framför allt med vetskap om vad som hände vid senaste valet, säger Lars Stiernelöf. Det var öppna listor som öppnade upp för nazisterna i Ludvika. Jag tycker det är ett ansvar för de politiska partierna att se till att den här sortens kupp inte händer.

Det handlar om två män som skrev upp sig själva på SD-valsedlar vid senaste valet och därmed finns med bland dem som kan få en kommunfullmäktigeplats i Forshaga om andra hoppar av. Sverigedemokraternas länsordförande Runar Filper beklagar detta men försvarar de öppna listorna.

– Den 10 april måste man anmäla kandidater till Länsstyrelsen och har man då bara två kandidater kanske man måste ha öppna listor för att få in fler kandidater till valdagen, säger Runar Filper.