Rallyförare döms för vårdslöshet i trafik

Hovrätten ändrar tingsrättens friande dom mot den rallyförare som körde på en ridgrupp i Bråtetorp väster om Skattkärr i juni 2000. Hovrätten dömer mannen till böter för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.
Det var på pingstafton för två år sedan en rallybil krockade med en ryttarkolonn från Karlstads Ridklubb. Efter kollisionen fick två hästar avlivas och ridläraren som red i täten fick nack- och ryggskador. Mannen friades i tingsrätten med motiveringen att han hade gjort vad han kunnat för att förhindra olyckan, något hovrätten inte håller med om. Hovrätten konstaterar i dagens dom, att rallyföraren kört alldeles för fort med hänsyn till de väg- och siktförhållanden som rådde. Därmed har han brustit i den omsorg och varsamhet som krävts för att förhindra en trafikolycka och han döms därför för vårdslöshet i trafik. Denna oaktsamhet har orsakat ridläraren stora kroppsskador och han döms därför också för vållande till kroppsskada. För dessa trafikbrott dömer hovrätten rallyföraren till 80 dagsböter à 170 kronor. Han ska också betala 8.000 kronor till staten för rättegångskostnader.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".