Remiss till specialistvård krävs i Värmland

Bostadsorten avgör om patienter behöver remiss för specialistvård. Drygt vart tredje landsting kräver remiss till sjukgymnast eller specialistläkare.
I de flesta landsting kan patienten gå direkt till en annan specialist än allmänläkare, visar en sammanställning från Landstingsförbundet enligt Dagens Medicin. Men Värmland, Västerbotten, Jämtland, Gävleborg, Dalarna och Örebro kräver remiss för besök hos de flesta specialistläkare, även om det är fritt fram att gå till exempelvis gynekolog. På Gotland råder remisstvång för barn över två år som besöker barnmedicin. Även för sjukgymnastbesök har landstingen varierande regler. De flesta landstingsbor avgör själva om de ska gå till sjukgymnast eller inte. Men det gäller inte boende i Sörmland, Västmanland, Dalarna, Gävleborg, Västerbotten samt Norrbotten. Remisstvånget gäller dock inte för första besöket, utan efter två till fem behandlingar. Läkar- och sjukgymnastfacken är kritiska mot att en del landsting har remisstvång och anser bland annat att systemet är ineffektivt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".