Sjukskrivningskostnaderna minskar

Försäkringskassans kostnader för sjukskrivningar fortsätter allt jämt att minska. Under årets 11 första månader har kostnaderna minskat med 11 procent jämfört med samma period förra året. Sett över en fyraårsperiod är minskningen ännu kraftigare.

Sommaren 2002, då kostnaderna nådde sin kulmen, presenterade regeringen målet om att halvera sjukskrivningskostnaderna fram till 2008. Målet är inte nått, men då återstår å andra sidan några år. Och man skulle kunna säga att regeringen kommit en bit på vägen. I Värmland har sjukskrivningskostnaderna minskat med i runda slängar 25 procent på fyra år. Minskningen på riksplanet är några procentenheter lägre. I kronor och ören har kostnaderna i Värmland minskat med drygt 300 miljoner kronor jämfört med 2002, för riket som helhet drygt 9 miljarder kronor. Då ska man komma ihåg att många av de som tidigare var långtidssjukskrivna idag är förtidspensionärer och uppbär det man idag kallar sjukersättning eller aktivitetsersättning. och antalet förtidspensionärer har ökat nästa lika kraftigt som antalet sjukskrivna minskat. Så en stor del av det som staten vinner på minskade sjukskrivningskostnader förlorar man på ökade utgifter för förtidspensionerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".