Höjningar och sänkningar 2006 - din plånbok påverkas

Varje nytt år brukar föra med sig förändringar i människors privatekonomi. 2006 är inget undantag. 

Det kan bli hårda bud för en barnlös cigarettrökande villaägare som kör bil ofta och dessutom gillar en alkoläsk på lediga stunder. Skatten på ett paket cigaretter höjs med 2:40 per paket, fastighetsskatten höjs på grund av nya taxeringsvärden. En villa med taxeringsvärde på 1,2 miljoner kronor kostar nästa år 900 kronor i månaden i fastighetsskatt. Och skatten på den allt populärare alkoläsken höjs med 20 procent.

Skatten på el, eldningsolja, bensin och diesel höjs och sophanteringen blir dyrare eftersom det blir skatt på avfallshanteringen.

I den andra kolumnen finner vi att inkomstskatterna sänks med mellan 100 och 280 kronor i månaden beroende på inkomstens storlek och som vanligt får dom med låga inkomster lägst sänkning i kronor räknat medan folk med höga inkomster får mer kvar i plånboken.

För barnfamiljerna ger högre barnbidrag och lägre skatt uppåt sexhundra kronor mer per månad. Men det är pengar som kommer att gå åt om bostadsräntorna stiger, vilket snart sagt alla ekonomer spår att dom ska göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".