Homosexuella får prövas som adoptivföräldrar

Riksdagen gav på onsdagkvällen homosexuella par möjligheten att prövas som adoptivföräldrar till barn från andra länder. Med 183 röster för och 115 röster emot sa Rikdagen ja till förslaget.
Det var ett beslut som föregicks av många ordväxlingar. Först efter en sex timmar lång debatt var beslutet taget. Riksdagsbeslutet innebär att homosexuella par som lever i partnerskap får rätt att prövas som adoptivföräldrar, både vad gäller svenska barn och barn som tas om hand från andra länder. Det innebär också att en homosexuell partner får adoptera den andra partnerns barn, s.k. närståendeadoption. Av de 12 riksdagsledamöterna från Värmland röstade fem ja till förslaget. Det var socialdemokraterna Ann-Kristine Johansson, Jarl Lander, Marina Pettersson, Lisbeth Staaf-Igelström samt vänsterpartisten Sture Arnesson. De som röstade emot förslaget var socialdemokraten Torgny Danielsson, som alltså gick emot sitt eget parti i frågan, moderaten Per-Samuel Nisser, kristdemokraten Dan Kihlström och folkpartisten Runar Patriksson. Även Runar Patriksson valde alltså att, som väntat, gå emot sitt eget parti. Centerpartiets Vivianne Gerdin avstod från att rösta. Även det var väntat. Hon har tidigare sagt att hon normalt skulle rösta nej, men då hon är centerpartiets taleskvinna i frågan kunde hon omöjligen gå emot partiets ställningstagande för förslaget. Jan-Evert Rådhström, moderat, och Marie Engström, vänsterpartiet, var inte närvarande vid omröstningen. När det första homosexuella paret kan ansöka om att få bli adoptivföräldrar är oklart. Först måste lagändringen i frågan träda i kraft och när det ska ske beslutar regeringen. Att ingen tidpunkt anges nu beror på att 1967 års europeiska konvention om adoption måste sägas upp, eftersom den bara gäller gifta adoptivföräldrar. Det tar sex månader innan Sveriges uppsägning av konventionen träder i kraft.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".