Åklagaren yrkar på fängelsestraff i människohandelshärva

Åklagaren yrkar på fängelsestraff för nio av de sexton personer som åtalats i människohandelshärvan som behandlats i Norrköpings tingsrätt. En av de åtalade bor i Hagfors.

Det är de nio personer som åtalats för inblandning i människohandeln, övriga sju har åtalats för att de köpt eller försökt att köpa sexuella tjänster. En av de åtalade är en 25-årig man med adress i Hagfors. Enligt åtalet har 25-åringen och hans sambo lurat två kvinnor att komma från Slovakien till Sverige där kvinnorna utnyttjats för prostitution.

Det var inför en fullsatt rättssal som åklagaren avslutade sin långa slutplädering.

Åklagaren yrkade på att en 26-åring från Slovakien, som anses vara huvudman i härvan, ska dömas till fängelse i fyra år och utvisning för människohandel, skadegörelse och koppleri. En 26-årig kvinna från Slovakien som också anses vara en av huvudpersonerna. Hon har haft ett förhållande med den huvudmisstänkte mannen. Enligt åklagaren bör hon dömas till två års fängelse och utvisning för människohandel eller medhjälp till människohandel. Enligt åklagaren har kvinnan haft en mindre aktiv roll i människohandeln. Paret har varit bosatt i Göteborg. På övriga inblandade i härvan yrkar åklagaren på fängelsestraff i mellan 3 år och 4 månader och 2,5 år.

Men åklagaren erkände samtidigt att det finns allvarligare fall av människohandel. Till exempel där barn är inblandade eller där offren låses in. Därav måste det finnas utrymme för hårdare straff än dom han yrkade på. Han ansåg ändå att människohandel som brott betraktat har flera likheter med grovt narkotikabrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".