Många får hälften av slutlönen i pension, visar rapport

Många pensionärer kommer att få bara hälften av sin slutlön i pension. Det visar en forskningsrapport som docent Göran Norrman har gjort för Länsförsäkringsbolagens forskningsfond.

”Har vi råd att bli äldre?” heter rapporten som är en dyster läsning för låg- och medelinkomsttagare. Göran Norrman har räknat ut att en sjuksköterska eller metallarbetare i 45-årsåldern måste fortsätta arbeta till 70 års ålder för att komma upp i en pension på 60 procent av slutlönen. Om dom skulle välja att pensionera sig vid 61 års ålder så blir pensionen mindre än 40 procent av slutlönen. Och vid den normala pensionsåldern - 65 år - blir pensionen i bästa fall hälften av slutlönen.

Det nya allmänna pensionssystemet kombinerat med kollektivavtalsbundna tjänstepensioner kommer alltså inte att räcka till i framtiden. Därför krävs ett privat sparande vid sidan av. Och för en 45-åring krävs ett månadssparande på 2000 kronor i månaden fram till pension vid 65 år för att kompensera för låga pensionsutbetalningar. Men eftersom lågavlönade har svårt att sätta av så mycket pengar, är risken betydande för att pensionssystemen på lång sikt ökar antalet s.k. ”fattigpensionärer”.

En jämförelse med högavlönade tjänstemän som idag är 45 år och med individuella pensionslösningar, visar att dom kan räkna med 70 procent av slutlönen i pension om 20 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".