Berättigad diskriminering anser JK om Universitet som valde bort kvinnor.

Karlstads Universitet  den 21-åriga Karlstadskvinna som inte kom in på sjuksköterskeprogrammet trots att hon hade bättre betyg än antagna män. Men, det var en diskriminering som var berättigad och något skadestånd ska hon därför inte ha anser JK i ett yttrande till Karlstads tingsrätt.

Den 21-åriga kvinnan stämde Universitetet i november. Hon ansåg att hon blivit utsatt för olaga diskriminering då de män som kom in på utbilding hade ett sämre betyg än henne. Kvinnan vill därför ha 120.000 kronor i skadestånd från universitetet. Justitiekanslern, som företräder staten, det vill säga universitetet i det här fallet konstaterar i och för sig i sitt yttrande att 1. Det handlar om diskrimninering. 2. Det är tillåten diskriminering. Det vill säga universitet har har gjort ett urval i enlighet med regeringens strävan efter att få en jämnare könsfördelning på en utbildning som domineras av det ena könet. Så trots att JK håller med om att karlstadskvinnan missgynnats av detta urval och att hon utsatts för direkt diskriminering väljer han att ge universitetet sitt stöd i ärendet. JK skriver också att om nu Tingsrätten väljer att döma till kvinnans fördel så bör skadeståndsanspråket halveras till 60.000 kronor eftersom det inte handlade om en avsiktlig diskriminering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".